Kesäkuun henkilönä Henna Laininen

Kesäkuun henkilönä esittelemme erään Yöstäjän pitkäaikaisimmista ohjaajista, Henna Lainisen. Henna päätyi sanataiteen moniottelijaksi Oriveden opiston kirjoittajalinjan ja Tampereen Yliopiston kirjallisuustieteen opintojen kautta. Hän on Yöstäjän perustajajäsenenä ollut mukana kehittämässä sanataidetoimintaa vuodesta 2002 alkaen.

Henna on ohjannut viikoittaisia sanataideryhmiä lapsille, nuorille ja aikuisille, kouluttanut opettajia sanataiteen saloihin, tuottanut kulttuuritapahtumia ja kirjoittanut opetusmateriaaleja. Hän on työskennellyt kuvataiteen ja sanataiteen rajapinnoilla ohjaamalla museokierroksia ja näyttelyihin liittyviä sanataidetyöpajoja Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma Taidekaaressa. Onpa Henna tehnyt myös lyhyen mutta ällistyttävän keikkailu-uran kirjallisuustapahtumissa erimunaisina Punurmikko-runoennustajakaksosina kollegansa Maria Siirosen kanssa.*

Eräs Hennan monista salarakkaista on runous. Henna osallistui 2000-luvulla Tampereen runoelämän rikastuttamiseen: hän kuului Yöstäjänkin tapahtumissa omia runojaan esittäneeseen runoryhmä Ihoteollisuuteen ja tuotti Pispalan Runotulet -festivaalia. Hennan runoja voi lukea Ihoteollisuuden antologiasta Hellyyden kiertotie (Sanasato 2007) sekä MotMot -antologiasta (WSOY 2004).

Hennaa inspiroi kestävämmän elämäntavan kehittäminen, ja viime vuosina hän onkin keskittynyt sanataiteen, ympäristökasvatuksen ja kuvataiteen yhdistämiseen. Henna kouluttautui kirjallisuustieteen opintojen jälkeen kuvataiteilijaksi ja toimi muun muassa Yöstäjän tuottaman, ekologisia kysymyksiä käsittelevän Tulevaisuuskylä-tapahtuman (2011) taiteellisena johtajana.

Parhaillaan Henna viimeistelee taiteellisen tutkimuksen väitöskirjaansa Taideyliopiston Kuvataideakatemiaan. Väitöstyössään hän kehittää luovan kirjoittamisen ja äänitaiteen menetelmiä ympäristökriisin yhteisölliseen käsittelyyn. Vuonna 2022 Yöstäjä tuotti Hennan kirjoittaman, avoimen verkko-opetusmateriaalin ”Ilmastonmuutos minussa – Luovan kirjoittamisen opetusmateriaali ympäristökysymysten käsittelyyn nuorten kanssa”. Luovan kirjoittamisen ja ympäristökasvatuksen yhdistämisestä voi lukea myös Hennan ja muiden tutkijoiden kirjoittamasta yhteisartikkelista ”Ehdotuksia luovan kirjoittamisen ympäristöpedagogiikaksi” (Joutsen 2022).

Hennaa inspiroi sanataiteen muutosvoima ympäristöhuolien aikakaudella: ”Luovan kirjoittamisen avulla niin nuoret kuin aikuisetkin voivat kuunnella ympäristötunteitaan lempeästi. Luonnossa kirjoittamalla voi kehittää herkkyyttään toisten olentojen kohtaamiseen. Ja yhdessä sanataiteilemalla voimme kuvitella kestävämpiä tulevaisuuksia sekä toteuttaa konkreettisia tekoja maailman muuttamiseksi!”

* Runoennustaminen on helppoa: Valitse hyllystäsi runokirja, joka tuntuu kutsuvan sinua. Esitä kirjalle menneisyyteen, nykyisyyteen tai tulevaisuuteen liittyvä kysymys. Selaa kirjaa silmät kiinni ja aseta vasemman kätesi sormi mihin tahansa kohtaan kirjaa. Lue sormen osoittama rivi. Se on vastaus kysymykseesi – voit tulkita vastauksen haluamallasi tavalla.