Askartele runokortteja

Jääkaappirunoudesta tutuilla irtosanoilla voi tehdä monenmoista sanataidetta. Yksi hauska vaihtoehto on runokorttien askartelu. Voit sommitella kortteihisi lehdestä leikatuista tai itse etukäteen keksimistäsi sanoista erilaisia yllättäviä tekstejä. Sanojen aihepiiriä kannattaa muokata korttien tarkoituksen mukaisesti: joulukorttiin voi valita talvi- ja joulusanastoa ja äitienpäiväkorttiin vaikkapa keväistä luontosanastoa.

 

 

TARVIKKEET:

- kartonkisia (värikkäitä) korttipohjia

- valkoista tai värillistä paperia

- kynä, sakset ja liimaa

(- värikynät, tarroja koristeluun)

 

 

OHJE:

1. Keksi valmiiksi neljää eri tyyppiä sanoja haluamastasi aiheesta (esim. joulu, luonto, kesä), SUBSTANTIIVEJA, ADJEKTIIVEJA, VERBEJÄ ja lisäksi PAIKKOJA/AJANKOHTIA. Muiden kuin substantiivien joukossa voi hyvin olla myös sanoja, jotka eivät liity suoraan valitsemaasi aiheeseen. Mitä yllättävämpiä yhdistelmiä, sen parempi!

Esimerkiksi:

joulupukki, sudenkorento, poutapilvi

luminen, ystävällinen, kaunis

laskettelee, leijailee, liplattaa

yömyöhään, tunturilla, kesämökillä (Huom! Näiden sanojen tulee olla valmiiksi taivutettuja.)

Ota neljä astiaa ja laita erityyppiset sanat omiin astioihinsa.

 

2. Nostele astioista sanoja summanmutikassa (yksi jokaisesta) ja sommittele niistä pieni kielikuva runokorttiisi. Esim. "Ystävällinen poutapilvi liplattaa yömyöhään." Voit myös valita kaksi sanaa PAIKKOJA/AJANKOHTIA -astiasta: "Ystävällinen poutapilvi liplattaa kesämokillä yömyöhään." Liimaa sanat paikoilleen.

 

3. Koristele lopuksi korttisi tarroilla tai piirtämällä tekstiin sopiva kuva. Kirjoita tervehdys kääntöpuolelle. Valmista tuli!