Työpajat

Yöstäjä toteuttaa tilauksesta erilaisia toiminnallisia sanataidetyöpajoja esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa. Täältä löydät esimerkkejä työpajoistamme alle kouluikäisille, alakoululaisille, yläkoululaisille ja lukiolaisille. Valitse paja valmiista valikoista tai pyydä tarjousta, niin räätälöimme sisällön tarpeidesi mukaan! Pajan kesto: 60-90 min.

Pajan hinta: alkaen 175 € + matkakorvaukset (Tampereen ulkopuolelle) + mahdolliset päivärahat + alv 24 %

Alle kouluikäisille        Alakouluun        Yläkouluun ja lukioon        Kolmasluokkalaisista lukioon        Valmistavan opetuksen luokille

 

ALLE KOULUIKÄISILLE

Alle kouluikäisten sanataidepajoissa leikitellään kielellä ja otetaan mielikuvitusmaailmat todesta. Jokaiselle lapselle luontaista, sanataiteellista luovuutta tuetaan pohtimalla vaikkapa, minkä värisiä ovat runot, tai millainen taikasana tepsii outoon muodonmuutokseen. Pajoissa havainnollistetaan, kuinka leikkitaitoja ja -tilannetta voi ohjata kirjallisuuden peruskäsitteiden avulla. Sanataidehetkessä tärkeää on toiminnallisuus, keskittyminen sekä vuorovaikutus lapsiryhmän kesken yhteisen mielikuvitusmaailman rakentamiseksi.

 

Lorukylpy

Loruttelu on perinteistä, suomalaista viihdytysperinnettä, lasten ja aikuisten luontevaa yhdessäoloa. Lorukylvyssä tutustutaan sanataideopettajan johdolla sekä perinteisiin että uusiin loruleikkeihin taputellen ja tömistellen, kuiskutellen ja keinutellen. Kesto 30-45 min. Lorukylpyyn on mahdollista yhdistää myös lorukorttien askartelutuokio, jolloin kesto on 60 min.

 

Iltasadun aika!

Olipa kerran Uneton. Hän yrittää nukkua, mutta uni ei vain tule, vaikka lukisi kuinka monta iltasatua. Onneksi hänen apunaan on mielikuvituslintu, jonka kanssa voi lentää kaukaisiin mielikuvitusmaihin etsimään uusien satujen aineksia! Työpajassa luodaan yhteinen satumaailma ja keksitään yhdessä aivan ennenkuulematon satu. Kesto 45 min.

 

Tarinoiden metsä

Lähimetsikköön sijoitetulla sanataideradalla kohtaat fantasiahahmoja tukalissa tilanteissa. Oppaana toimiva tarinankertoja johdattaa näkemään tutun luonnon uusin silmin. Pelasta keiju loitsimalla, auta tietäjää ennustuksissa ja kilpaile ketun kanssa oveluudesta.

 

Velhokoulu

Kokeneiden velhojen opastuksella pääset askartelemaan oman taikasauvasi, kokeilemaan loitsintaa ja kesyttämään taikaolentoja. Velhokoulun käyneille jaetaan muistoksi velhokoulun todistus.

 

 

ALAKOULUUN

Koulutyöpajoissamme oppilaat tutustuvat kirjallisuuden lajeihin ja tekstityyppeihin mukaansatempaavien esimerkkien ja harjoitusten avulla. Heittäydymme yhdessä mielikuvitusmatkalle vieraisiin galakseihin, millintarkkaan salapoliisintyöhön tai turhan julkkiksen rooliin. Sanataidepajat tukevat koulun äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta tarjoamalla syventävän ja yllättävänkin näkökulman valittuun aiheeseen. Pajojen tavoite on herättää oppilaissa kipinä oman kielellisen ilmaisun kehittämiseen. Pajoissa pyritään siihen, että oppilaille jää käteen sekä itse tehty sanataiteellinen tuotos että onnistumisen kokemus.

 

Mielikuvituskoulu

Mielikuvituskoulussa harjoitellaan tietysti sanataiteilijalle tärkeimmän taidon, eli mielikuvituksen käyttöä. Työpajassa luodaan yhteisöllisin menetelmin ryhmän oma mielikuvituksellinen koulu, sen oppilaat ja oppiaineita. Sisältö on mahdollista muokata kirjallisuuden eri lajien mukaan esimerkiksi kauhukouluksi, velhokouluksi tai vaikka supersankarien kouluksi. Mitä oppiaineita onkaan hirviöiden koulussa, tai millaisia arvosanoja avaruusolentojen koulussa saa todistukseen? Työpaja soveltuu mainiosti sanataiteeseen tutustumispajaksi sekä kouluun omien opiskelutaitojen havainnointiin ja kehittämiseen.

 

Sanoilla seikkailuun!

Mistä löytyvät tarinan ainekset? Kuinka keksitään tarinaan hahmot? Tässä työpajassa rakennetaan yhdessä tarinalle tapahtumapaikka ja hahmot sekä muutamia yllättäviä käänteitä. Lopuksi tietysti myös kerrotaan tarina yhdessä! Työpajaan voi halutessaan sisällyttää myös tarinankerrontakorttien askartelun, ja kortit jäävät osallistujille itselleen myöhempiä tarinoita varten.

 

Lukitun huoneen arvoitus - kauhupaja

Mistä löytyvät klassisen kauhutarinan ainekset? No, luultavasti jostakin vanhasta, hylätystä rakennuksesta! Lisätään keitokseen vielä lukittu huone, josta kuuluu outoa ääntä, ja zombit haudoistaan nostattava seikkailu on valmis. Työpajassa paneudutaan kauhutarinan miljöön luomiseen draamallisin menetelmin ja laaditaan kauhuolentojen käsikirja. Loppuratkaisukin tarinalle löytyy, mutta uskaltaako kukaan sen jälkeen kävellä yksin koulusta kotiin..?

 

Suuri runolöytöretki

Suuri runolöytöretki on nimensä mukaisesti retki halki runouden historian luolamaalausten ajasta nykypäivään. Miksi runoja kirjoitetaan? Miten runoja kirjoitetaan ja on kirjoitettu? Entä onko Väinämöisellä isot lihakset, ja auttavatko ne loitsimisessa? Tai voiko runoja tehdä keppihevosella ratsastaen? Suuri runolöytöretki sopii kaikille luokka-asteille (1.-9.), sillä työpajan sisältö ja tehtävät räätälöidään aina kohderyhmälle sopiviksi. Sopii runoelämykseksi vaikka koko koululle!

 

Tarinan tähti

Tarinan tähti on jättikokoisen lautapelin avulla etenevä vauhdikas sanataidetyöpaja, jossa tehdään leikkimielisiä sanataidetehtäviä joukkueittain. Afrikan tähdestä tuttuun tyyliin pelilaudan paikoista kääntyy esiin yllätyksiä, tässä pelissä tietysti kirjoihin ja kirjallisuuteen liittyviä. Mikä joukkue kerää eniten tähtiä kirjallisuuskriitikolta, ja onko tuurilla osuutta asiaan? Ketkä kruunataan tarinan tähdiksi? Työpaja soveltuu ensisijaisesti 3.-6. luokille, mutta on sovellettavissa myös muille luokka-asteille.

 

Runouden kuntokoulu

Työpajassa lämmitellään lihakset runojumpan tahtiin, iloitellaan uusilla lastenrunoilla ja tutustutaan runovalmentajan johdolla vinkeän vauhdikkaasti runon perusaineksiin: kuvaan, riimiin ja rytmiin. Työpajassa tehdään leikkimielisiä rytmittely, riimittely-, kuvitus-ja ideointitehtäviä valmentajan opastuksella. Lopuksi keksitään yhteisiä runoja sekä rakennetaan runopatsaita! Palkintona jokainen oppilas saa Runouden kuntokoulun todistuksen. Soveltuu esi-3. luokille.

 

Olipa kerran tarinankertoja - suullista tarinankerrontaa monikulttuurisesti

On aika herättää henkiin entisaikojen tarinankertojien perinne! Tässä pajassa tutustutaan eri kulttuureissa, eri aikoina kerrottuihin tarinoihin matkaten samalla kohti nykypäivää. Yhteiset suulliset tarinat syntyvät vanhaa ja uutta yhdistellen, aineksina kaikki mahdollinen myyteistä mainoskuviin.

 

Mielikuvituskuvia - kuvituspaja

Kuvitetaanko sanoja, sanoitetaanko kuvia? Pajassa tutustutaan kuvituksiin ja kuvitusmenetelmiin ja tehdään pieniä kuvituskokeiluja eri tyyppisiin teksteihin. Millaisin värein ja viivoin kukin oman (mieli)kuvitusmaailmansa toteuttaisi? Paja on mahdollista toteuttaa niin, että ohjaajana toimii omasta työstään kertoen kuvittaja Jani Ikonen. Kysy lisää!

 

Hirviöakatemia - kauhutarinapaja

Hirviöakatemiassa keksitään omia hirviöitä, taikaliemiä ja karmivia ruokalistoja kalmankalpeiden opettajien johdolla. Hyytävien tehtävien avulla tutustutaan kauhukirjallisuuden aineksiin sekä koetellaan rohkeutta kirjoittamalla aivan hirveitä tekstejä. Palkintona sisukkuudesta jaetaan hirviöakatemian todistus.

 

Arvoitukselliset johtolangat - salapoliisitarinan ainekset

Työpajassa jäljitetään johtolankoja, etsitään epäiltyjä ja arvuutellaan alibeja jännittävien sanataideharjoitusten avulla. Millaisia tarinoita löytyneistä aineksista syntyy? Pääseekö voro karkuun vai päihittääkö nokkela salapoliisi ovelimmankin rosvon? Pajassa opitaan salapoliisitarinan peruselementit ja rakenne.

 

Velhokoulu - fantasiapaja

Velhokoulussa opiskellaan taikaolentojen kesyttämistä, ennustamista, muodonmuutoksia sekä muita fantasiamaailman taitoja kokeneiden velhojen opastuksella. Hullunkuristen tehtävien avulla tutustutaan fantasiakirjallisuuden aineksiin ja opitaan kuvittelemaan todellisuus toisin. Palkintona oppimisesta jaetaan velhokoulun todistus.

 

 

YLÄKOULUUN JA LUKIOON

 

Olipa kerran tarinankertoja - suullista tarinankerrontaa monikulttuurisesti

On aika herättää henkiin entisaikojen tarinankertojien perinne! Tässä pajassa tutustutaan eri kulttuureissa, eri aikoina kerrottuihin tarinoihin matkaten samalla kohti nykypäivää. Yhteiset suulliset tarinat syntyvät vanhaa ja uutta yhdistellen, aineksina kaikki mahdollinen myyteistä mainoskuviin.

 

Miltä rakkaus tuoksuu? - rakkauspaja

Valmistaudu asettamaan ruusunpunaiset lasit nenällesi, sillä nyt rakkaudentunnustuksia saa viljellä. Tällä kertaa aihetta kuitenkin lähestytään odottamattomista näkökulmista. Voiko rakkaus tuoksua valkosipulilta, millaisia olisivat nurinkuriset rakkaudentunnustukset? Tässä pajassa rakennellaan tavattomia rakkaudentunnustuksia ja tutkitaan, mistä rakkausrunot on tehty.

 

Terveisiä tulevaisuudesta - scifipaja

Tieteistarinapajassa tehdään aikahyppy tulevaisuuteen. Pohditaan, miltä tulevaisuuden maailma näyttää - onko se hirmuinen dystopia vai onnentäyteinen utopia? Ovatko ihmiset muuttuneet kyborgeiksi? Tarvitaanko maapallon pelastamiseksi ennennäkemätön kone? Työpajassa tutustutaan scif-kirjallisuuden sanastoon ja ilmiöihin esimerkkitekstien ja elämyksellisten sanataideharjoitusten avulla.

 

Tekstilaboratorio - kokeellisen kirjoittamisen paja

Kirjoittamisen ei tarvitse olla ryppyotsaista ja vakavaa puuhaa. Kokeellisen kirjoittamisen paja kääntää maailman päälaelleen ja kutsuu leikkimään kielellä ja kokeilemaan erilaisia tekstin tekemisen tapoja.

 

 

KOLMASLUOKKALAISISTA LUKIOON

Seuraavat pajat ovat sovellettavissa eri ikäisille oppilaille alakoulun kolmasluokkalaisista lukiolaisiin.

 

Mediaselviytyjän diplomi

Mediaselviytyjän radalla astutaan julkisuuden valokeilaan, nyhjäistään tyhjästä sensaatiouutisia, ideoidaan turhien tuotteiden mainoksia ja kapinoidaan kuvaruutuja vastaan. Ilkikuristen tehtävien avulla opetellaan arvioimaan kriittisesti median sisältöjä. Palkintona kapinoiville katsojille jaetaan mediaselviytyjän diplomi.

 

Runoratsun kesyttäjän diplomi

Runoratsun kesyttäjän radalla tutustutaan eri aikakausien ja kulttuurien runouteen kuten haikuihin, loitsuihin, kauhu- ja rakkausrunoihin. Runojen keksimistä kokeillaan salaperäisten runoilijahahmojen opastuksella. Muistona aikamatkasta jaetaan runoratsun kesyttäjän diplomi.

 

Maisema herää henkiin - myyttipaja

Minkälaisia olentoja ja henkiä liikkuu metsässä ja suolla? Mitä muinaissuomalaiset ajattelivat luonnonvoimista? Onko metsä pelottava hiiden maja vai turvaisa Tapion kartano? Pajassa tutustutaan suomalaisiin myytteihin ja keksitään itse lisää.

 

Reteästi riimitellen - runoslämmipaja

Lavarunoilussa eli runoslämmäyksessä jokainen oppii valloittamaan yleisön omalla tyylillään. Luo tekstisi ohjaajan opastuksella ja esitä se katu-uskottavasti murheesta riutuen tai reteästi riimitellen. Pajassa voidaan tehdä omista slämmiesityksistä myös videot vaikkapa koulun omilla sivuilla julkaistaviksi.

 

Lyrikaalimässyä nuorille räbäyttäjille - raplyriikkaa

Yöstäjän katu-uskottavin työpaja: osanottajat muuntautuvat seremoniamestareiksi pohtien samalla, millaista asiaa ja asennetta itse haluaisivat rap-teksteillään edistää. Sanoitukset syntyvät soolona tai porukassa, eikä live-esityksiä missään tapauksessa ole kielletty! Paja on mahdollista toteuttaa myös niin, että Yöstäjän ohjaajan parina toimii rap-artisti. Kysy lisää!

 

Kuplia paperilla - sarjakuvapaja

Jos kuvittelit, että sarjakuvia luovat vain loistavat piirtäjät, on aika puhkaista mokoma kupla! Jokainen saa ja osaa tehdä sarjakuvia leikaten, liimaten, hahmotellen ja sattumankin saattamana. Ja voikohan runon muuttaa sarjakuvaksi?

 

Sanoja kadulta - katusanataidepaja

Sanoilla voi vaikuttaa. Pajassa ujutetaan kirjallisuus osaksi katukuvaa ja mietitään, miten yleisön voi tavoittaa arvaamattomassa paikassa. Yllättääkö ajatus lentolehtisenä kauppakeskuksessa, vai aforismina asfaltissa?

 

Kun jänöjussi tapasi punahilkan – eiku miten se meni? - satupaja

Tässä pajassa eläinsatujen tutut roolit menevät vaihtoon. Miten pärjää jänis ketun kengissä, entä karhu variksena? Pajassa pohditaan, minkälaisista elementeistä nykypäivän satu syntyy ja täytyykö sadussa aina olla opetus. Kirjoita sinäkin satu joka yllättää lukijansa.

 

Mahdollisten maailmojen matkaopas - fantasiapaja

Fantasia mahdollistaa mitä kummallisimpia ympäristöjä ja olentoja, mutta niilläkin on omat sääntönsä. Minkälaiset ovat sinun fantasiamaailmasi perustuslait? Pajassa rakennetaan yhteinen fantasiamaailma ja sinne sijoittuva tarina. Varoitus: tässä pajassa vastaan saattaa tulla ennennäkemättömiä otuksia!

 

 

VALMISTAVAN OPETUKSEN LUOKILLE

 

Tervetuloa runokylpyyn!

Valmistavan opetuksen työpajoissa innostetaan oppilaita suomen kielen oppimiseen sanataiteen ja leikin keinoin. Tekstimuotona käytetään runoa, koska runojen ja lorujen avulla on helppo leikitellä ja tunnustella kielen rytmiä. Suullinen tarinankerronta, lorut ja laulut ovat universaaleja kerronnan muotoja, jotka lapset tunnistavat taustasta tai kielitaidosta huolimatta. Työpajassa kokeillaan matalan kynnyksen harjoituksilla vapaata runoutta, missä jokainen oppilas pystyy tuottamaan oman runon. Samalla opitaan hyödyllistä sanastoa. Työpaja soveltuu sekä ala- että yläkouluikäisille.

 

Tervetuloa tarinat!

Tarina-aiheisessa sanataidepajassa tutustutaan tarinan käsitteeseen ja keksitään yhdessä tarinan aineksia, kuten tapahtumapaikka ja henkilöhahmoja. Ideoinnin apuna käytetään havainnollistavaa kuvamateriaalia. Työpajoissa oppilaita innostetaan suomen kielen oppimiseen yhteisen tarinoinnin ja leikin keinoin. Samalla tutustutaan satuaiheiseen sanastoon ja suomalaiseen lastenkirjallisuuteen. Kokonaisuuteen kuuluu materiaalipaketti, joka sisältää valmistavan opetuksen luokille suunnattuja sanataidetehtäväviä ja kirjavinkkejä. Työpaja soveltuu sekä ala- että yläkouluikäisille.