Työpajat

Yöstäjä toteuttaa tilauksesta vuosittain yli 200 työpajaa kouluissa, päiväkodeissa ja tapahtumissa. Tältä sivulta löydät esimerkkejä työpajoistamme eri kohderyhmille. Valitse paja valmiista valikoista tai pyydä tarjousta, niin räätälöimme sisällön tarpeidesi mukaan! Pajan kesto: 45-90 min.

Pajan hinta: alkaen 200 €/45 min + matkakorvaukset (Tampereen ulkopuolelle) + alv 24 %

Alle kouluikäisille        Alakouluun        Yläkouluun ja lukioon         Valmistavan opetuksen luokille

 

ALLE KOULUIKÄISILLE

Alle kouluikäisten sanataidepajoissa leikitellään kielellä ja otetaan mielikuvitusmaailmat todesta. Jokaiselle lapselle luontaista, sanataiteellista luovuutta tuetaan pohtimalla vaikkapa, minkä värisiä ovat runot, tai millainen taikasana tepsii outoon muodonmuutokseen. Pajoissa havainnollistetaan, kuinka leikkitaitoja ja -tilannetta voi ohjata kirjallisuuden peruskäsitteiden avulla. Sanataidehetkessä tärkeää on toiminnallisuus, keskittyminen sekä vuorovaikutus lapsiryhmän kesken yhteisen mielikuvitusmaailman rakentamiseksi.

 

Lorukylpy

Loruttelu on perinteistä, suomalaista viihdytysperinnettä, lasten ja aikuisten luontevaa yhdessäoloa. Lorukylvyssä tutustutaan sanataideopettajan johdolla sekä perinteisiin että uusiin loruleikkeihin taputellen ja tömistellen, kuiskutellen ja keinutellen. Kesto 30-45 min. Lorukylpyyn on mahdollista yhdistää myös lorukorttien askartelutuokio, jolloin kesto on 60 min.

 

Lorumarhun lorupäivä

Lorumarhun päivään mahtuu monenmoista runoa ja loruleikkiä. Hauskan ja hiukan ilkikurisen mielikuvitusotuksen kanssa nautitaan aamupuuroa, tutkitaan eläinten ääniä ja värejä, pyöräytetään pyykkikonetta ja lopulta kellahdetaan unille. Dramatisoidun työpajan jälkeen sanataiteilua voi jatkaa valmiilla materiaaleilla askartelemalla omat lorukortit ja keppinuken lorumarhusta. Mukaan myös kirjavinkit! Kesto n. 30 min.

 

Lorumarhun lorushow (etäpaja)

Lorumarhun etätyöpajassa opitaan loru- ja runoleikkejä hauskan ja hiukan ilkikurisen mielikuvitusotuksen, lorumarhun kanssa. Työpajan jälkeen sanataiteilua voi jatkaa valmiilla materiaaleilla askartelemalla omat lorukortit ja keppinuken lorumarhusta. HUOM! Työpaja on toteutettavissa vain etänä, ja siihen tarvitaan hyvä nettiyhteys, web-kamera, mikrofoni ja kaiuttimet. Kesto 30-40 min.

 

Sen pituinen se!

Mistä löytyvät tarinan ainekset? Kuinka keksitään tarinaan hahmot? Tässä työpajassa rakennetaan yhdessä tarinalle tapahtumapaikka ja hahmot sekä yllättäviä käänteitä tarinankerrontakorttien avulla. Lopuksi tietysti myös kerrotaan tarina yhdessä! Työpajaan voi halutessaan sisällyttää myös omien tarinankerrontakorttien askartelun, ja kortit jäävät osallistujille itselleen myöhempiä tarinoita varten. Kesto 45-60 min.

 

Iltasadun aika!

Olipa kerran Uneton. Hän yrittää nukkua, mutta uni ei vain tule, vaikka lukisi kuinka monta iltasatua. Onneksi hänen apunaan on mielikuvituslintu, jonka kanssa voi lentää kaukaisiin mielikuvitusmaihin etsimään uusien satujen aineksia! Työpajassa luodaan yhteinen satumaailma ja keksitään yhdessä aivan ennenkuulematon satu. Kesto 45 min.

 

Velhokoulu

Kokeneiden velhojen opastuksella pääset askartelemaan oman taikasauvasi, kokeilemaan loitsintaa ja kesyttämään taikaolentoja. Velhokoulun käyneille jaetaan muistoksi velhokoulun todistus.

 

 

ALAKOULUUN

Koulutyöpajoissamme oppilaat tutustuvat kirjallisuuden lajeihin ja tekstityyppeihin mukaansatempaavien esimerkkien ja harjoitusten avulla. Sanataidepajat tukevat koulun äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta tarjoamalla syventävän ja yllättävänkin näkökulman valittuun aiheeseen. Pajoissa tavoitteena on, että oppilaille jää käteen sekä itse tehty sanataiteellinen tuotos että onnistumisen kokemus.

 

Mielikuvituskoulu

Mielikuvituskoulussa harjoitellaan tietysti sanataiteilijalle tärkeimmän taidon, eli mielikuvituksen käyttöä. Työpajassa luodaan yhteisöllisin menetelmin ryhmän oma mielikuvituksellinen koulu, sen oppilaat ja oppiaineita. Sisältö on mahdollista muokata kirjallisuuden eri lajien mukaan esimerkiksi kauhukouluksi, velhokouluksi tai vaikka supersankarien kouluksi. Mitä oppiaineita onkaan hirviöiden koulussa, tai millaisia arvosanoja avaruusolentojen koulussa saa todistukseen? Työpaja soveltuu mainiosti sanataiteeseen tutustumispajaksi sekä kouluun omien opiskelutaitojen havainnointiin ja kehittämiseen.

 

Kauhukartanon arvoitus - kauhupaja

Mistä löytyvät klassisen kauhutarinan ainekset? No, luultavasti jostakin vanhasta kauhukartanosta! Työpajassa paneudutaan kauhutarinan miljöön luomiseen ja kauhuolentoihin pakopelin menetelmiä hyödyntäen.

 

Tarinan tähti

Tarinan tähti on jättikokoisen lautapelin avulla etenevä vauhdikas sanataidetyöpaja, jossa tehdään leikkimielisiä sanataidetehtäviä joukkueittain. Afrikan tähdestä tuttuun tyyliin pelilaudan paikoista kääntyy esiin yllätyksiä, tässä pelissä tietysti kirjoihin ja kirjallisuuteen liittyen. Työpaja soveltuu ensisijaisesti 3.-6. luokille, mutta on sovellettavissa myös muille luokka-asteille.

 

Runouden kuntokoulu

Työpajassa lämmitellään lihakset runojumpan tahtiin, iloitellaan uusilla lastenrunoilla ja tutustutaan runovalmentajan johdolla vinkeän vauhdikkaasti runon perusaineksiin: kuvaan, riimiin ja rytmiin. Työpajassa tehdään leikkimielisiä rytmittely, riimittely-, kuvitus-ja ideointitehtäviä runovalmentajan opastuksella. Soveltuu esi-3. luokille.

 

Arvoitukselliset johtolangat - salapoliisipaja

Työpajassa jäljitetään johtolankoja, etsitään epäiltyjä ja arvuutellaan alibeja jännittävien sanataideharjoitusten avulla. Millaisia tarinoita löytyneistä aineksista syntyy? Pääseekö voro karkuun vai päihittääkö nokkela salapoliisi ovelimmankin rosvon? Pajassa opitaan salapoliisitarinan peruselementit ja rakenne.

 

Velhokoulu - fantasiapaja

Velhokoulussa opiskellaan taikaolentojen kesyttämistä, ennustamista, muodonmuutoksia sekä muita fantasiamaailman taitoja kokeneiden velhojen opastuksella. Hullunkuristen tehtävien avulla tutustutaan fantasiakirjallisuuden aineksiin. Palkintona oppimisesta jaetaan velhokoulun todistus.

 

 

YLÄKOULUUN JA LUKIOON

Huom! Fantasia-, kauhu- ja salapoliisisisällöt yllä sopivat myös yläkouluikäisille oppilaille.

 

Unelmien kirja

Millaisen kirjan juuri sinä haluaisit lukea: riipivän rakkausromaanin, letkeää läpänheittoa vai kenties tulevaisuusdystopian? Pajassa tutkitaan omaa suhdetta kirjoihin ja lukemiseen, ideoidaan lukemaan houkuttelevia kirjasisältöjä ja keksitään aineksia omaan, unelmien kirjaan. Työpaja sopii esimerkiksi luovan kirjoittamisen projektin aloitukseen, ja sen jälkeen kirjoitetaan itsenäisesti oman kirja ensimmäinen luku.

 

Miltä rakkaus tuoksuu? - rakkauspaja

Valmistaudu asettamaan ruusunpunaiset lasit nenällesi, sillä nyt rakkaudentunnustuksia saa viljellä. Tällä kertaa aihetta kuitenkin lähestytään odottamattomista näkökulmista. Voiko rakkaus tuoksua valkosipulilta, millaisia olisivat nurinkuriset rakkaudentunnustukset? Tässä pajassa rakennellaan tavattomia rakkaudentunnustuksia ja tutkitaan, mistä rakkausrunot on tehty.

 

Terveisiä tulevaisuudesta - scifipaja

Tieteistarinapajassa tehdään aikahyppy tulevaisuuteen. Pohditaan, miltä tulevaisuuden maailma näyttää - onko se hirmuinen dystopia vai onnentäyteinen utopia? Ovatko ihmiset muuttuneet kyborgeiksi? Tarvitaanko maapallon pelastamiseksi ennennäkemätön kone? Työpajassa tutustutaan scif-kirjallisuuden sanastoon ja ilmiöihin esimerkkitekstien ja elämyksellisten sanataideharjoitusten avulla.

 

Tekstilaboratorio - kokeellisen kirjoittamisen paja

Kirjoittamisen ei tarvitse olla ryppyotsaista ja vakavaa puuhaa. Kokeellisen kirjoittamisen paja kääntää maailman päälaelleen ja kutsuu leikkimään kielellä ja irrottelemaan erityisesti runon keinoin!

 

 

VALMISTAVAN OPETUKSEN LUOKILLE

 

Tervetuloa runokylpyyn!

Valmistavan opetuksen työpajoissa innostetaan oppilaita suomen kielen oppimiseen sanataiteen ja leikin keinoin. Tekstimuotona käytetään runoa, koska runojen ja lorujen avulla on helppo leikitellä ja tunnustella kielen rytmiä. Suullinen tarinankerronta, lorut ja laulut ovat universaaleja kerronnan muotoja, jotka lapset tunnistavat taustasta tai kielitaidosta huolimatta. Työpajassa kokeillaan matalan kynnyksen harjoituksilla vapaata runoutta, missä jokainen oppilas pystyy tuottamaan oman runon. Samalla opitaan hyödyllistä sanastoa. Työpaja soveltuu sekä ala- että yläkouluikäisille.

 

Tervetuloa tarinat!

Tarina-aiheisessa sanataidepajassa tutustutaan tarinan käsitteeseen ja keksitään yhdessä tarinan aineksia, kuten tapahtumapaikka ja henkilöhahmoja. Ideoinnin apuna käytetään havainnollistavaa kuvamateriaalia. Työpajoissa oppilaita innostetaan suomen kielen oppimiseen yhteisen tarinoinnin ja leikin keinoin. Samalla tutustutaan satuaiheiseen sanastoon ja suomalaiseen lastenkirjallisuuteen. Kokonaisuuteen kuuluu materiaalipaketti, joka sisältää valmistavan opetuksen luokille suunnattuja sanataidetehtäväviä ja kirjavinkkejä. Työpaja soveltuu sekä ala- että yläkouluikäisille.