Työpajat koululaisille

Pajan kesto: 90 min.

Pajan hinta: alkaen 160 € + matkakorvaukset (Tampereen ulkopuolelle) + mahdolliset päivärahat + alv 24 %

 

 

ALAKOULUUN

 

Lukitun huoneen arvoitus - kauhupaja

Mistä löytyvät klassisen kauhutarinan ainekset? No, luultavasti jostakin vanhasta, hylätystä rakennuksesta! Lisätään keitokseen vielä lukittu huone, josta kuuluu outoa ääntä, ja zombit haudoistaan nostattava seikkailu on valmis. Työpajassa paneudutaan kauhutarinan miljöön luomiseen draamallisin menetelmin ja laaditaan kauhuolentojen käsikirja. Loppuratkaisukin tarinalle löytyy, mutta uskaltaako kukaan sen jälkeen kävellä yksin koulusta kotiin..?

 

Suuri runolöytöretki

Suuri runolöytöretki on nimensä mukaisesti retki halki runouden historian luolamaalausten ajasta nykypäivään. Miksi runoja kirjoitetaan? Miten runoja kirjoitetaan ja on kirjoitettu? Entä onko Väinämöisellä isot lihakset, ja auttavatko ne loitsimisessa? Tai voiko runoja tehdä keppihevosella ratsastaen? Suuri runolöytöretki sopii kaikille luokka-asteille (1.-9.), sillä työpajan sisältö ja tehtävät räätälöidään aina kohderyhmälle sopiviksi. Sopii runoelämykseksi vaikka koko koululle!

 

Tarinan tähti

Tarinan tähti on lautapelin avulla etenevä vauhdikas sanataidetyöpaja, jossa jäljitetään kadonneita kirjoja. Pelissä kierretään kaikille tutun Afrikan tähden tyyliin pelilautaa, jonka eri paikoissa lastenkirjat 50-luvulta tähän päivään heräävät henkiin sanataideopettajien johdolla. Tavoitteena on herättää kiinnostus kirjallisuuteen ja osoittaa, että niin nykykirjallisuus kuin klassikotkin voivat olla eläviä ja hauskoja. Tarinan tähti soveltuu ensisijaisesti 4.-5. luokille.

 

Olipa kerran Pirkkalan pitäjä -kansanperinnepeli

Työpajassa tutustutaan 1800-luvun ihmisten omavaraiseen elämään sanataiteen ja ilmaisutaitoharjoitusten keinoin. Lautaroolipelin muotoon rakennetussa työpajassa oppilaat jäljittävät viittä entisaikojen elämästä kertovaa lasten- ja nuortenkirjaa. Työpajan teemoja ovat entisaikojen ihmisten elämänkaari, uskomukset ja maatilan työt. Tavoitteena on herättää kiinnostus oman kotiseudun historiaan ja lisätä ymmärrystä esivanhempiemme elämäntavasta.

 

Arjen ahertajat -kansanperinnepaja

Työpajassa tutustutaan Koivun perheen elämään 1800-luvulla ja autetaan perheenjäseniä kiperissä, maatilan elämään liittyvissä tilanteissa. Mitä tehdä kun kenkä on hukassa ja suutari vierailee talossa? Miten niitetään viljaa ja leivotaan leipää entisaikojen tapaan? Kuka kesyttää kipakan kansakoulunopettajan? Työpajassa tehdään yhdessä leikkimielisiä sanataiteellisia tehtäviä: lorujumpataan, arvuutellaan, rakennetaan eläviä patsaita ja runoillaan. Soveltuu 1.-4. luokille

 

Runouden kuntokoulu

Työpajassa lämmitellään lihakset runojumpan tahtiin, iloitellaan uusilla lastenrunoilla ja tutustutaan runovalmentajan johdolla vinkeän vauhdikkaasti runon perusaineksiin: kuvaan, riimiin ja rytmiin. Työpajassa tehdään leikkimielisiä rytmittely, riimittely-, kuvitus-ja ideointitehtäviä valmentajan opastuksella. Lopuksi keksitään yhteisiä runoja sekä rakennetaan runopatsaita! Palkintona jokainen oppilas saa Runouden kuntokoulun todistuksen. Soveltuu esi-3. luokille.

 

Olipa kerran tarinankertoja - suullista tarinankerrontaa monikulttuurisesti

On aika herättää henkiin entisaikojen tarinankertojien perinne! Tässä pajassa tutustutaan eri kulttuureissa, eri aikoina kerrottuihin tarinoihin matkaten samalla kohti nykypäivää. Yhteiset suulliset tarinat syntyvät vanhaa ja uutta yhdistellen, aineksina kaikki mahdollinen myyteistä mainoskuviin.

 

Mielikuvituskuvia - kuvituspaja

Kuvitetaanko sanoja, sanoitetaanko kuvia? Pajassa tutustutaan kuvituksiin ja kuvitusmenetelmiin ja tehdään pieniä kuvituskokeiluja eri tyyppisiin teksteihin. Millaisin värein ja viivoin kukin oman (mieli)kuvitusmaailmansa toteuttaisi? Paja on mahdollista toteuttaa niin, että ohjaajana toimii omasta työstään kertoen kuvittaja Jani Ikonen. Kysy lisää!

 

Hirviöakatemia - kauhutarinapaja

Hirviöakatemiassa keksitään omia hirviöitä, taikaliemiä ja karmivia ruokalistoja kalmankalpeiden opettajien johdolla. Hyytävien tehtävien avulla tutustutaan kauhukirjallisuuden aineksiin sekä koetellaan rohkeutta kirjoittamalla aivan hirveitä tekstejä. Palkintona sisukkuudesta jaetaan hirviöakatemian todistus.

 

Arvoitukselliset johtolangat - salapoliisitarinan ainekset

Työpajassa jäljitetään johtolankoja, etsitään epäiltyjä ja arvuutellaan alibeja jännittävien sanataideharjoitusten avulla. Millaisia tarinoita löytyneistä aineksista syntyy? Pääseekö voro karkuun vai päihittääkö nokkela salapoliisi ovelimmankin rosvon? Pajassa opitaan salapoliisitarinan peruselementit ja rakenne.

 

Velhokoulu - fantasiapaja

Velhokoulussa opiskellaan taikaolentojen kesyttämistä, ennustamista, muodonmuutoksia sekä muita fantasiamaailman taitoja kokeneiden velhojen opastuksella. Hullunkuristen tehtävien avulla tutustutaan fantasiakirjallisuuden aineksiin ja opitaan kuvittelemaan todellisuus toisin. Palkintona oppimisesta jaetaan velhokoulun todistus.

 

 

 

 

KOLMASLUOKKALAISISTA LUKIOON

Seuraavat pajat ovat sovellettavissa eri ikäisille oppilaille alakoulun kolmasluokkalaisista lukiolaisiin.

 

Mediaselviytyjän diplomi

Mediaselviytyjän radalla astutaan julkisuuden valokeilaan, nyhjäistään tyhjästä sensaatiouutisia, ideoidaan turhien tuotteiden mainoksia ja kapinoidaan kuvaruutuja vastaan. Ilkikuristen tehtävien avulla opetellaan arvioimaan kriittisesti median sisältöjä. Palkintona kapinoiville katsojille jaetaan mediaselviytyjän diplomi.

 

Runoratsun kesyttäjän diplomi

Runoratsun kesyttäjän radalla tutustutaan eri aikakausien ja kulttuurien runouteen kuten haikuihin, loitsuihin, kauhu- ja rakkausrunoihin. Runojen keksimistä kokeillaan salaperäisten runoilijahahmojen opastuksella. Muistona aikamatkasta jaetaan runoratsun kesyttäjän diplomi.

 

Maisema herää henkiin - myyttipaja

Minkälaisia olentoja ja henkiä liikkuu metsässä ja suolla? Mitä muinaissuomalaiset ajattelivat luonnonvoimista? Onko metsä pelottava hiiden maja vai turvaisa Tapion kartano? Pajassa tutustutaan suomalaisiin myytteihin ja keksitään itse lisää.

 

Reteästi riimitellen - runoslämmipaja

Lavarunoilussa eli runoslämmäyksessä jokainen oppii valloittamaan yleisön omalla tyylillään. Luo tekstisi ohjaajan opastuksella ja esitä se katu-uskottavasti murheesta riutuen tai reteästi riimitellen. Pajassa voidaan tehdä omista slämmiesityksistä myös videot vaikkapa koulun omilla sivuilla julkaistaviksi.

 

Lyrikaalimässyä nuorille räbäyttäjille - raplyriikkaa

Yöstäjän katu-uskottavin työpaja: osanottajat muuntautuvat seremoniamestareiksi pohtien samalla, millaista asiaa ja asennetta itse haluaisivat rap-teksteillään edistää. Sanoitukset syntyvät soolona tai porukassa, eikä live-esityksiä missään tapauksessa ole kielletty! Paja on mahdollista toteuttaa myös niin, että Yöstäjän ohjaajan parina toimii rap-artisti. Kysy lisää!

 

Kuplia paperilla - sarjakuvapaja

Jos kuvittelit, että sarjakuvia luovat vain loistavat piirtäjät, on aika puhkaista mokoma kupla! Jokainen saa ja osaa tehdä sarjakuvia leikaten, liimaten, hahmotellen ja sattumankin saattamana. Ja voikohan runon muuttaa sarjakuvaksi?

 

Sanoja kadulta - katusanataidepaja

Sanoilla voi vaikuttaa. Pajassa ujutetaan kirjallisuus osaksi katukuvaa ja mietitään, miten yleisön voi tavoittaa arvaamattomassa paikassa. Yllättääkö ajatus lentolehtisenä kauppakeskuksessa, vai aforismina asfaltissa?

 

Kun jänöjussi tapasi punahilkan – eiku miten se meni? - satupaja

Tässä pajassa eläinsatujen tutut roolit menevät vaihtoon. Miten pärjää jänis ketun kengissä, entä karhu variksena? Pajassa pohditaan, minkälaisista elementeistä nykypäivän satu syntyy ja täytyykö sadussa aina olla opetus. Kirjoita sinäkin satu joka yllättää lukijansa.

 

Mahdollisten maailmojen matkaopas - fantasiapaja

Fantasia mahdollistaa mitä kummallisimpia ympäristöjä ja olentoja, mutta niilläkin on omat sääntönsä. Minkälaiset ovat sinun fantasiamaailmasi perustuslait? Pajassa rakennetaan yhteinen fantasiamaailma ja sinne sijoittuva tarina. Varoitus: tässä pajassa vastaan saattaa tulla ennennäkemättömiä otuksia!

 

 

YLÄKOULUUN JA LUKIOON

 

Olipa kerran tarinankertoja - suullista tarinankerrontaa monikulttuurisesti

On aika herättää henkiin entisaikojen tarinankertojien perinne! Tässä pajassa tutustutaan eri kulttuureissa, eri aikoina kerrottuihin tarinoihin matkaten samalla kohti nykypäivää. Yhteiset suulliset tarinat syntyvät vanhaa ja uutta yhdistellen, aineksina kaikki mahdollinen myyteistä mainoskuviin.

 

Miltä rakkaus tuoksuu? - rakkauspaja

Valmistaudu asettamaan ruusunpunaiset lasit nenällesi, sillä nyt rakkaudentunnustuksia saa viljellä. Tällä kertaa aihetta kuitenkin lähestytään odottamattomista näkökulmista. Voiko rakkaus tuoksua valkosipulilta, millaisia olisivat nurinkuriset rakkaudentunnustukset? Tässä pajassa rakennellaan tavattomia rakkaudentunnustuksia ja tutkitaan, mistä rakkausrunot on tehty.

 

Terveisiä tulevaisuudesta - scifipaja

Tieteistarinapajassa tehdään aikahyppy tulevaisuuteen. Pohditaan, miltä tulevaisuuden maailma näyttää - onko se hirmuinen dystopia vai onnentäyteinen utopia? Ovatko ihmiset muuttuneet kyborgeiksi? Tarvitaanko maapallon pelastamiseksi ennennäkemätön kone? Työpajassa tutustutaan scif-kirjallisuuden sanastoon ja ilmiöihin esimerkkitekstien ja elämyksellisten sanataideharjoitusten avulla.

 

Tekstilaboratorio - kokeellisen kirjoittamisen paja

Kirjoittamisen ei tarvitse olla ryppyotsaista ja vakavaa puuhaa. Kokeellisen kirjoittamisen paja kääntää maailman päälaelleen ja kutsuu leikkimään kielellä ja kokeilemaan erilaisia tekstin tekemisen tapoja.