Harrastusryhmät

Yöstäjän sanataideharrastusryhmissä kaikenikäiset voivat innostua kielestä, kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Lasten harrastusryhmissä tarjolla on muun muassa lorupiirejä perheen pienimmille ja kirjaseikkailua koululaisille. Sanataiteen harrastaminen tukee kielellisen ilmaisun kehittymistä ja monipuolista tekstien ymmärtämisen ja tuottamisen taitoa. Aikuisten sanataideryhmissä keskustellaan kirjallisuudesta ja kirjoitetaan luovasti, leikkimielisellä asenteella. Vuonna 2007 perustettu Yöstäjän sanataidekoulu järjestää sanataidekasvatusta pääasiassa alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille Tampereella ja muualla Pirkanmaalla yhteistyössä paikallisten kansalaisopistojen kanssa. Tampereella, Nokialla ja Ylöjärvellä sanataidetta voi harrastaa viikoittain kokoontuvissa ryhmissä ja lyhytkursseilla; muilla paikkakunnilla Yöstäjän sanataidepaja tulee tilauksesta ja erilaisten projektien muodossa kouluun tai päiväkotiin. Lisäksi Tampereella kaikki kolmasluokkalaiset pääsevät vuosittain Yöstäjän sanataidepajaan osana Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmaa. Järjestävä taho Tampereella on Tampereen työväenopiston Viita-akatemia, Nokialla Pirkan opisto ja Ylöjärvellä kaupungin kulttuuripalvelut. Linkki ilmoittautumiseen löytyy kunkin ryhmän kohdalta. Viikoittaisten ryhmiemme tarjonta vaihtelee lukuvuosittain. Katso ajankohtaiset ryhmätiedot alta.

 

SANATAIDETTA TAMPEREELLA JA LÄHIKUNNISSA

Vauvoille ja taaperoille     Alle kouluikäisille     Koululaisille Tampereella  Koululaisille lähikunnissa     Aikuisille  

 

 

LORUPIIRIT VAUVOILLE JA TAAPEROILLE

 

Loruttelu on pienen lapsen ja aikuisen luontevaa yhdessäoloa, joka perustuu kosketukseen, sylin lämpöön ja yhteiseen nauruun. Lorupiireissä lapsi ja aikuinen tutustuvat yhdessä sekä perinteisiin että uusiin loruleikkeihin körötellen, kuiskutellen ja keinutellen. Usein toistetut, tutuksi käyvät lorut tuovat lapselle turvallisuuden ja hyvänolon tunteen, jonka muisto säilyy jopa aikuisuuteen saakka. Lorupiiriin voi tulla äidin, isän tai isovanhemman kanssa, sillä lorut ovat koko perheen yhteistä viihdytysperinnettä.

 

Lorupiiri taaperoille (1-2 v)

Sampola, Severi-sali, Sammonkatu 2, Tampere

maanantaisin 15.00-15.45, 14.1.-8.4.2019 (12 oppituntia)

Sanataideopettaja Pia Krutsin, kurssimaksu 15€ (maksu erikseen sekä aikuiselta että lapselta, yhteensä 30€)

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Ilmoittautuminen 4.12. alkaen. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

 

ALLE KOULUIKÄISILLE

 

SANATAIDEKERHO HULINA 5–6-vuotiaille

Sampola, T47, Sammonkatu 2, 33540 Tampere

Maanantaisin 17.30–18.30, 14.1.-18.2.2019 (8 oppituntia)

Sanataideopettaja Pia Krutsin, kurssimaksu 24€ 

Alle kouluikäisten omassa sanataidekerhossa leikitellään kielellä, tutustutaan kirjoihin ja kerrotaan omia tarinoita. Yhdessä tutkitaan myös riimien, satuhahmojen ja kirjainten kiehtovia maailmoja! Kuka on lohikäärmeen paras kaveri tai minkä värinen on s-kirjain? Sanataiteen harrastaminen vahvistaa kielellisen ilmaisun, kertomisen ja kuuntelemisen taitoja.

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Ilmoittautuminen 4.12. alkaen. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

 

KOULULAISILLE TAMPEREELLA

 

SANATAIDERYHMÄ KIPINÄ 7-8-vuotiaille

Sampola, T47, Sammonkatu 2, 33540 Tampere

Maanantaisin 16.15–17.15, 14.1.-18.2.2019 (8 oppituntia)

Sanataideopettaja Pia Krutsin, kurssimaksu 24€ 

Kipinä on jo sujuvasti lukevien lasten sanataideryhmä, jossa annetaan mielikuvituksen lentää! Millainen on mörköjen käsikirja, keijukaupungin kartta tai supersankarin kummallinen päivä? Omia tekstejä tehdään kertoen, kirjoittaen, askarrellen ja esittäen. Sanataiteessa tärkeintä on kielellinen luovuus ja kiinnostus kirjoihin ja kirjoittamiseen.

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Ilmoittautuminen 4.12. alkaen. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

SANATAIDERYHMÄ I, RAPINA 9–11-vuotiaille

Pääkirjasto Metso, satuhuone (Pirkankatu 2, Tampere)

Tiistaisin 17.00–18.30, 15.1.-16.4.2019 (26 oppituntia)

Sanataideopettaja Minttu Tervaharju, kurssimaksu 53€ 

Innostutaan hyvistä tarinoista ja vaelletaan mielikuvitusmaailmoissa etsimässä omiin teksteihin hauskoja hahmoja, koukuttavia juonenkäänteitä ja raikuvia riimejä. Kenen tarina sijoittuu kaupungin katoille, ja millainen on kummitusten käsikirja tai salapoliisin ratkaiseva johtolanka? Sanataiteessa tärkeintä on oma luovuus ja kiinnostus kirjoihin ja kirjoittamiseen.

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Ilmoittautuminen 4.12. alkaen. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

HUOM! Ilmoittautuminen vain jatkaville oppilaille. Ryhmään otetaan uusia oppilaita seuraavan kerran syksyllä 2019.

 

SANATAIDERYHMÄ II, SUPINA 12–14-vuotiaille

Sampola, Viita-akatemia (Sammonkatu 2, Tampere)

Torstaisin 16.30–18.00, 17.1.-25.4.2019 (26 oppituntia)

Sanataideopettaja Pia Krutsin, kurssimaksu 53€

Mitä vampyyri kirjoittaa päiväkirjaansa? Miltä avaruus tuoksuu? Luodaan sanoilla uusia ja jännittäviä maailmoja. Ryhmässä kirjoitetaan yksin ja yhdessä, tutustutaan kirjallisuuden eri lajeihin ja saadaan omista teksteistä palautetta.

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Ilmoittautuminen 4.12. alkaen. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

HUOM! Ilmoittautuminen vain jatkaville oppilaille. Ryhmään otetaan uusia oppilaita seuraavan kerran syksyllä 2019.

 

SANATAIDERYHMÄ III, KUISKE 15–17-vuotiaille

Sampola, Viita-akatemia (Sammonkatu 2, Tampere)

Torstaisin 18.15–20.15, 17.1.-25.4.2019 (26 oppituntia)

Sanataideopettaja Pia Krutsin, kurssimaksu 64€ 

Syvennytään sanataiteen saloihin ja tekstin tekemisen monipuolisiin mahdollisuuksiin. Kokeillaan erilaisia tyylejä ja tekniikoita, keskustellaan kirjoista ja kirjoittamisesta, annetaan ja saadaan palautetta

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Ilmoittautuminen 4.12. alkaen. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

HUOM! Ilmoittautuminen vain jatkaville oppilaille. Ryhmään otetaan uusia oppilaita seuraavan kerran syksyllä 2019.

 

 

KOULULAISILLE NOKIALLA

 

SANATAIDERYHMÄ SALAMAT 9–12-vuotiaille

Opistoasema, lk 307 (Nokian valtatie 25 A, Nokia)

Maanantaisin 16.00 - 17.30, 21.1. -29.4.2019

Sanataideopettaja Minttu Tervaharju, kurssimaksu 43€

Ryhmä on suunnattu alakoululaisille, jotka tykkäävät tarinoista. Sanataidetunneilla keksitään jännittäviä juonenkäänteitä, hulvattomia henkilöhahmoja ja taianomaisia tapahtumapaikkoja, jaetaan ideoita ja vinkataan lempikirjoja. Sanataiteessa kieltä käytetään luovasti ja monitaiteellisesti: tunneilla voidaan piirtää sarjakuvia, käsikirjoittaa sketsejä tai säveltää oman fantasiamaailman kansallislaulu. Ryhmän teksteistä kootaan yhteinen antologia ja tekstejä julkaistaan myös netissä. Kurssi kestää koko lukuvuoden. Kevään kurssimaksu laskutetaan, ellei osallistumista peruta toimistoon marraskuun loppuun mennessä.

Yhteistyössä Pirkan opiston kanssa. Ilmoittautuminen 3.1. alkaen. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

 

KOULULAISILLE YLÖJÄRVELLÄ

 

SANATAIDERYHMÄ MYSTEERI

Ylöjärven pääkirjasto Leija, monitoimisali

Yhteistyössä Ylöjärven kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa. Ilmoittautuminen ja lisätiedot: kulttuurisihteeri Minna Vallin, p. 050 561 1108, etunimi.sukunimi@ylojarvi.fi.

Lisätietoja ryhmästä Ylöjärven kaupungin kotisivuilla: http://www.ylojarvi.fi/vapaa-aika/kulttuuri/sanataide/

 

 

SANATAIDETTA TAMPEREELLA AIKUISILLE

 

Aikuisten sanataideopetuksen sisällöt vaihtelevat kaunokirjallisuuden lukupiireistä luovan kirjoittamisen työpajoihin. Opetus seuraa pitkälti lasten ja nuorten opetusohjelmaa soveltaen sisällön osallistujien taitotason ja toiveiden mukaiseksi. Opetuksessa haetaan inspiraatiota kirjoittamiseen erilaisten virikkeellisten harjoitusten kautta, tutustutaan monipuolisesti erilaisiin teksteihin, kirjoittamisen tapoihin ja kirjallisuusteorian käsitteisiin. Aikuisopetus voidaan kohdistaa hyvinkin rajattuun aihealueeseen, kuten blogikirjoittamisen, novellin tai sosiaalisen median maailmaan. Ryhmissä voidaan keskittyä myös esimerkiksi käsikirjoitusten viimeistelyyn.

Yöstäjän ohjaajien Tampereen seudun työväenopistossa ja Ahjolan kansalaisopistossa vetämiä kursseja:

 

SATUJA AIKUISILLE

Sampola, Talvipirtti, sivurakennus, Sammonkatu 2, 33540 Tampere

Torstaisin 19.30-21.00, 31.1.2019 - 11.4.2019 (20 oppituntia)

Mia Lempinen, kurssimaksu 44€

Kurssilla tutustutaan sadun lajeihin, sekä erityisesti aikuisille suunnattuihin satuihin. Sadut viehdyttävät yhä useampia ihmisiä ja niiden kautta tekstissä miltei kaikki on mahdollista. Kurssilla kirjoitetaan lyhyitä harjoituksia, sekä saadaan kirjoitustehtäviä. Kurssin lopuksi jokainen toteuttaa sadun, joka on suunnattu aikuisille. Halukkaat pääsevät lukemaan satunsa yleisölle esimerkiksi kirjastossa. Kurssi ei vaadi aiempaa kirjoittajakokemusta, mutta halua antaa ja saada palautetta teksteistä.

Ilmoittautuminen Työväenopistoon. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

TUOKSUVAT TEKSTIT

Sampola, Talvipirtti, sivurakennus, Sammonkatu 2, 33540 Tampere

Lauantaisin 10.00-13.15, 16.3.2019 - 23.3.2019 (8 oppituntia)

Mia Lempinen, kurssimaksu 24€

Miten tekstin saa tuoksumaan, kuulumaan, tuntumaan, näkymään ja jopa maistumaan? Tällä kurssilla löydät keinoja aistien kirjoittamiseen, sekä omien tekstiesi tarkentamiseen. Lähetä kurssille ennakkotehtävä viimeistään kolme päivää ennen kurssin alkua (noin yksi sivu), jossa kuljet läpi metsän. Kuvaile metsää kaikilla aisteilla, muista myös maku ja tuntu sormissa. Kurssi sopii jonkin verran kirjoittaneille.

Ilmoittautuminen Työväenopistoon. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

SANATAIDEAAMIAINEN

Pääkirjasto Metso, Cafe Metso, Pirkankatu 2, 33100 Tampere

Maanantaisin 10.00-11.30 (joka toinen viikko), 21.1.2019 - 15.4.2019 (12 oppituntia)

Mia Lempinen, kurssimaksu 30€

Sanataideaamiaisella pidetään hauskaa ja kutsutaan luovuutta esiin rennolla tavalla. Tarvitset mukaan vain kynän, paperia ja uteliaan itsesi. Joka kerralla harjoitukset kohdistuvat kirjallisuuden eri lajeihin, niin että kurssin lopuksi osallistujilla on monipuolinen käsitys kirjallisuuden lajeista ja niin uusista, kuin perinteisistä kirjoitusharjoituksista. Kurssi sopii jonkin verran kirjoittaneille, sekä myös vasta-alkajille. Aamiaisen tai kahvittelut jokainen kustantaa itse.

Ilmoittautuminen Työväenopistoon. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

TARINOIDEN TIISTAIT

Sampola, Talvipirtti (Sammonkatu 2, Tampere)

Tiistaisin 16.15–18.30, 15.1.2019 - 16.4.2019 (36 oppituntia)

Katja Krekelä, kurssimaksu 68€

Kirjoittajaryhmä, jossa voi työstää jotakin omaa tekstikokonaisuutta tai kirjoittaa lyhyitä yksittäistekstejä joko ohjaajan antamista aiheista tai oman mielen mukaan. Keskeistä ryhmässä on kirjallinen vertaistuki sekä palautteen antaminen ja saaminen.

Ilmoittautuminen Työväenopistoon. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

CHICK LIT -LAUANTAIT

Sampola, Pirkkalaiskirjailijat, Sammonkatu 2, 33540 Tampere

Lauantaisin 10.00–16.00, kerran kuussa 26.1.2019 - 23.3.2019 (18 oppituntia)

Paula Tanner, kurssimaksu 42,00 €

Kirjoittajaryhmässä keskitytään keveällä vakavuudella naislukijoille suunnattuun viihdekirjoittamiseen. Vertaisryhmässä saat rakentavaa ja kannustavaa palautetta kirjoittamastasi tekstistä, olitpa sitten aloitteleva tai jo pidemmälle ehtinyt harrastajakirjoittaja. Tervetuloa nauttimaan syksyisistä lauantaipäivistä mimmikirjallisuuden parissa!

Ilmoittautuminen Työväenopistoon. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

KIRJOITTAMISTA TAIDEGALLERIASSA

Taidekeskus Mältinranta

Torstaisin 16.30–18.00, kerran kuussa 17.1.2019 - 11.4.2019 (8 oppituntia)

Päivi Haanpää, kurssimaksu 24€

Millaisia tekstejä syntyy taidegalleriassa? Tällä kurssilla inspiroidumme kuvataiteesta ja luomme sanataidetta. Pienten kirjoitusharjoitusten avulla herättelemme muistoja ja mielikuvitusta ja annamme taiteiden ruokkia toisiaan Taidekeskus Mältinrannassa (Kuninkaankatu 2). Kurssi sopii myös vasta-alkajille.

Ilmoittautuminen Työväenopistoon. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

Lisätietoja opetuksen sisällöistä: posti(at)yostaja.fi tai 045 134 0878.