Harrastusryhmät

Sanataiteen harrastusryhmissä kaikenikäiset voivat innostua kielestä, kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Lasten harrastusryhmissä tarjolla on muun muassa lorupiirejä perheen pienimmille ja kirjaseikkailua koululaisille. Sanataiteen harrastaminen tukee kielellisen ilmaisun kehittymistä ja monipuolista tekstien ymmärtämisen ja tuottamisen taitoa. Aikuisten sanataideryhmissä keskustellaan kirjallisuudesta ja kirjoitetaan luovasti, leikkimielisellä asenteella.

Yöstäjän sanataidekasvattajat ohjaavat tällä hetkellä harrastusryhmiä Tampereella ja Nokialla.  Järjestävinä tahoina toimivat Tampereen seudun työväenopisto sekä Nokialla Pirkan opisto. Yöstäjän itse organisoima sanataidetoiminta keskittyy kiertäviin työpajoihin kouluissa ja päiväkodeissa Pirkamaalla ja muualla Suomessa. Koululaiset pääsevät sanataidepajaan esimerkiksi osana hankkeita ja kulttuurikasvatusohjelmia: Tampereella kolmasluokkalaiset osallistuvat Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmaan ja Nokialla Kulttuuripolkuun.

Ajankohtaiset ryhmätiedot löytyvät alta ja linkki ilmoittautumiseen kunkin ryhmän kohdalta.

 

 

SANATAIDETTA TAMPEREELLA JA LÄHIKUNNISSA

Vauvoille ja taaperoille     Alle kouluikäisille     Koululaisille Tampereella    Taiteen perusopetus

Koululaisille lähikunnissa     Aikuisille  

 

 

LORUPIIRIT VAUVOILLE JA TAAPEROILLE

 

Loruttelu on pienen lapsen ja aikuisen luontevaa yhdessäoloa, joka perustuu kosketukseen, sylin lämpöön ja yhteiseen nauruun. Lorupiireissä lapsi ja aikuinen tutustuvat yhdessä sekä perinteisiin että uusiin loruleikkeihin körötellen, kuiskutellen ja keinutellen. Usein toistetut, tutuksi käyvät lorut tuovat lapselle turvallisuuden ja hyvänolon tunteen, jonka muisto säilyy jopa aikuisuuteen saakka. Lorupiiriin voi tulla äidin, isän tai isovanhemman kanssa, sillä lorut ovat koko perheen yhteistä viihdytysperinnettä. Ota mukaan alusta  (pieni huopa, paksu pyyhe).

 

Lorupiiri taaperoille (1-2 v)

Pääkirjasto Metso, Satuhuone (Pirkankatu  2, Tampere)

Maanantaisin 15.00–15.45, 15.1.–15.4.2024 (12 kertaa)

Sanataideopettaja Mia Lempinen, kurssimaksu 2 x 18 € (maksu erikseen sekä aikuiselta että lapselta, yhteensä 32 €)

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Kurssi on täynnä, voit ilmoittautua jonoon tästä.

 

 

ALLE KOULUIKÄISILLE

 

SANATAIDEKERHO HULINA 5-6 -vuotiaille

Pääkirjasto Metso, Satuhuone (Pirkankatu  2, Tampere)

Maanantaisin klo 18.15-19, 5.2.–18.3.2024 (6 kertaa)

Sanataideopettaja Pia Krutsin, kurssimaksu 25€

Hulina on sanataidekerho, jossa leikitellään kielellä, tutustutaan kirjoihin ja kerrotaan omia tarinoita. Yhdessä tutkitaan myös riimien, satuhahmojen ja kirjainten kiehtovia maailmoja! Kuka on lohikäärmeen paras kaveri, mitä tapahtuu tutkimusmatkalla, ja kenen piilopaikka löytyy noidan mökistä?

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

KOULULAISILLE TAMPEREELLA

 

KOKEILE SANATAIDETTA

Pääkirjasto Metso, Satuhuone (Pirkankatu 2, Tampere)

la 27.4.2024 klo 13.30–15.00 (1 kerta)

Sanataideopettaja: Minttu Tervaharju

Tervetuloa satuolentojen salaiseen kaupunkiin! Tässä salaperäisessä kaupungissa asuu toinen toistaan erikoisempia otuksia, mutta millaisia? Tule luomaan yhdessä salaista kaupunkia ja sen asukkaita, mukaan tarvitset vain mielikuvitusta! Sanataide on taidekasvatuksen laji, joka ammentaa innoituksensa kirjojen ja tarinoiden maailmasta. Sanataideryhmissä kirjoitetaan omia luovia tekstejä, tutustutaan kirjoihin ja kirjallisuuden lajeihin, tarinoidaan, runoillaan, esitetään ja leikitään kielellä. Nyt voit tulla kokeilemaan sanataidetta ilmaiseksi! Olisiko tässä sinulle sopiva harrastus?

Maksuton kokeilukerta. Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

TAITEEN PERUSOPETUS 8-18-VUOTIAILLE TAMPEREELLA

 

Sanataiteen perusopetus on tasolta toiselle etenevää taidekasvatusta. Lasten ja nuorten sanataiteen perusopetusta annetaan kolmelle ikäryhmälle sanataiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaan. Tasolta toiselle etenevä opetus kattaa monipuolisesti erilaisia sanankäytön muotoja tarinankerronnasta laajoihin tekstikokonaisuuksiin. Lisätietoa sanataiteen perusopetuksesta Tampereen seudun työväenopistossa löydät täältä.

 

SANATAIDERYHMÄ I, SIHINÄ 8-9-vuotiaille (taiteen perusopetus)

Pääkirjasto Metso, Satuhuone (Pirkankatu 2, Tampere)

Ma 16.30-18, kevätlukukausi 15.1.–22.4.2024 (13 kertaa)

Sanataideopettaja: Mia Lempinen, kurssimaksu 55 € /lukukausi (yht. 110 €)

2.–4.-luokkalaisille. Sihinässä innostutaan tarinoista ja vaelletaan mielikuvitusmaailmoissa etsimässä omiin teksteihin hauskoja hahmoja, koukuttavia juonenkäänteitä ja raikuvia riimejä. Millainen on autio kummituskartano tai salapoliisin ratkaiseva johtolanka? Sanataide sopii kaikille kirjoista ja kirjoittamisesta kiinnostuneille!

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Ryhmään mahtuu uusia oppilaita. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

SANATAIDERYHMÄ II, RAPINA 10-13-vuotiaille (taiteen perusopetus)

Pääkirjasto Metso, Satuhuone (Pirkankatu 2, Tampere)

Ti 17.45–19.15, syyslukukausi 5.9.–28.11.2023, kevätlukukausi 16.1.–16.4.2024

Sanataideopettaja: Pia Krutsin, kurssimaksu 55 € /lukukausi (yht. 110 €)

 4.–6.-luokkalaisille. Rapinassa jatketaan tarinankertojan taitojen kehittämistä, leikitään  kielellä, kirjoitetaan monipuolisesti erilaisia tekstejä ja  inspiroidutaan hyvistä kirjoista. Mistä aineksista on tehty  mukaansatempaava seikkailu, ja mistä löytyvät parhaat riimit? Sanataide  sopii kaikille lukemisesta ja kirjoittamisesta innostuneille.

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Ilmoittautuminen lukuvuodelle on päättynyt.

 

SANATAIDERYHMÄ III, SUPINA 13–15-vuotiaille (taiteen perusopetus)

Pääkirjasto Metso, Tammi-sali (Pirkankatu 2, Tampere)

To 17.00–18.30,  kevätlukukausi 11.1.–25.4.2024

Sanataideopettaja: Simo Nieminen, kurssimaksu 55 € /lukukausi (yht. 110 €)

7.–9.-luokkalaisille. Sanataiteen löytöretkeilijät jatkavat matkaansa tarinoiden maailmassa. Ryhmässä kirjoitetaan monenlaisia tekstejä yksin ja yhdessä, tutustutaan kirjallisuuden eri lajeihin ja kerronnan tapoihin ja vahvistetaan omaäänistä kirjoittamista.  

Ei kokoontumista kiirastorstaina 28.3.2024.

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Ilmoittautuminen lukuvuodelle on päättynyt.

 

SANATAIDERYHMÄ IV, KUISKE 15–18-vuotiaille (taiteen perusopetus)

Pääkirjasto Metso, Kanerva-sali (Pirkankatu 2, Tampere)

To 17.30–19.45, kevätlukukausi 11.1.–25.4.2024

Sanataideopettaja: Minttu Tervaharju, kurssimaksu 74 € /lukukausi (yht. 148 €)

9.-luokkalaisille sekä peruskoulun jälkeen esim. keskiasteella opiskeleville. Miltä maailma näyttää kirjoitettuna? Syvennetään sanataiteilijalle tärkeitä taitoja tutkimalla tekstin tekemisen monipuolisia mahdollisuuksia. Ryhmässä kokeillaan erilaisia tyylejä ja tekniikoita, keskustellaan kirjoista ja kirjoittamisesta sekä annetaan ja saadaan palautetta omista teksteistä.

Ei kokoontumista kiirastorstaina 28.3.2024.

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

KOULULAISILLE NOKIALLA

 

Lohikäärmeen kasvatuksen alkeet (9-12-vuotiaille)

Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virta, Kokoustila Kalossi (Härkitie 6, Nokia)

La 17.2.2024 klo 10-14 (1 kerta)

Sanataideopettaja: Minttu Tervaharju, kurssimaksu 15 €

Sanataidekurssilla sukelletaan lohikäärmeiden maailmaan. Tutustumme lohikäärmeisiin ja niistä kirjoitettuihin kirjoihin ja luomme oman tapahtumapaikan, Lohikäärmeiden kaupungin asukkaineen. Kurssilla kirjoitetaan, piirretään, askarrellaan ja tarinoidaan, ja tärkein työväline on oma mielikuvitus. Kurssi sopii kaikille 9–12-vuotiaille, jotka tykkäävät kirjoittamisesta, lukemisesta ja ennen kaikkea lohikäärmeistä. Voit ottaa eväät mukaan, kurssilla on pieni evästauko.

Yhteistyössä Pirkan opiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

SANATAIDETTA AIKUISILLE

 

Aikuisten sanataideopetuksen sisällöt vaihtelevat kaunokirjallisuuden lukupiireistä luovan kirjoittamisen työpajoihin. Opetus seuraa pitkälti lasten ja nuorten opetusohjelmaa soveltaen sisällön osallistujien taitotason ja toiveiden mukaiseksi. Opetuksessa haetaan inspiraatiota kirjoittamiseen erilaisten virikkeellisten harjoitusten kautta, tutustutaan monipuolisesti erilaisiin teksteihin, kirjoittamisen tapoihin ja kirjallisuusteorian käsitteisiin. Aikuisopetus voidaan kohdistaa hyvinkin rajattuun aihealueeseen, kuten blogikirjoittamisen, novellin tai sosiaalisen median maailmaan. Ryhmissä voidaan keskittyä myös esimerkiksi käsikirjoitusten viimeistelyyn.

 

Lisätietoja opetuksen sisällöistä: posti(at)yostaja.fi tai 045 134 0878.